datagott > comp.* > comp.overig

Roelf Kempinga (06.09.2009, 15:05)
Mijn laptop, Toshiba Satellite L300, speelt geen audio cd's meer af en leest
geen cdroms meer. Het lampje van de speler blijft branden, maar geeft geen
schijf aan.

Wel is het mogelijk om DVD's te lezen, branden en af te spelen. Wie heeft
enig idee hoe het kan dat geen audio cd's en cdroms meer gelezen kunnen
worden, maar wel DVD's en hoe dit op te lossen?

In de laptop zit de volgende cdrom/dvd-speler/brander:
Model MATSHITA DVD-RAM UJ-850S ATA Device (MATSHITADVD-RAM UJ-850S)
Firmware Version 1.40

Systeem:
Name Windows Vista Home Premium Service Pack 1
Features Terminal Services in Remote Admin Mode, Media Center Edition,
Multiprocessor Free, OEM-Version
SKU Home Basic Premium Edition
Roelf Kempinga (07.09.2009, 09:52)
Ik heb het later geprobeerd met cdroms waarvan ik dacht dat die zelfstartend
zijn. Maar de cdroms worden niet gelezen. Ook handmatig zijn die cdroms niet
te benaderen. De computer geeft niet aan dat er een cdrom in zit. Als ik op
het icoon van de speler klik en er zit een cdrom in, dan geeft de computer
trouwens niet aan dat de speler leeg is. Hij doet dan helemaal niets. Als ik
op het icoon van de speler klik zonder dat er iets in zit, dan gaat het
klepje open en vraagt hij om een schijf. Dus op de één of andere manier zit
hij de cdrom wel, alleen hij kan er niets mee.

Als ik er daarentegen een DVD inleg, start deze wel automatisch. Ook
handmatig is de DVD te benaderen. Daarom ging ik er eerst vanuit dat het
softwarematig zou moeten zijn.

"Roelf Kempinga" schreef in bericht
news:3050
[..]
Roelf Kempinga (07.09.2009, 11:31)
Via een omweg is de cdrom wel te benaderen. Als ik namelijk buiten windows
om een opstartbare dvd opstart, met daarop disk tools, kan ik ook een cdrom
lezen.
Dus het schijnt iets in de instellingen van windows vista te zijn.

"Roelf Kempinga" <roelfhero> schreef in bericht
news:3050
[..]
John (07.09.2009, 11:45)
Als ik het zo lees zou ik Vista even opnieuw installeren, toch iets goed
mis..

gegroet
Roelf Kempinga (07.09.2009, 12:25)
Zojuist is het probleem opgelost!

Ik had de volgende reactie gekregen:

Eerst maar het lezen oplossen. De autostart kunnen we daarna wel oplossen.
Er zouden een aantal mogelijke oplossingen kunnen zijn:
[LIST][*]CD-ROM uit apparaatbeheer verwijderen en dan opnieuw starten zodat de
detectie opnieuw wordt gedaan.[*]Kijken of er nieuwere firmware is en die installeren.[*][..][/LIST]Succes![/QUOTE]

Op basis van dit antwoord heb ik de cdrom uitgeschakeld in apparaatbeheer en
vervolgens de computer opgestart. Vervolgens heb ik het apparaat weer
ingeschakeld. Alles werkt weer als vanouds. De cdroms zijn zelfs ook weer
(automatisch) te lezen.

"John" <vininkj> schreef in bericht
news:3050
[..]
Soortgelijke onderwerpen