datagott > huishouden

Fred (19.08.2014, 21:20)
Heeft iemand ervaring met het bereiden van een pizza in zo'n pan? Het schijnt dat je het beste resultaat krijgt in een oven, maar levert een elektrische pizzapan een aardig resultaat op of blijft het behelpen?

Fred.
Sietse Vliegen (20.08.2014, 19:58)
Fred <fred.azier> schreef:

>Heeft iemand ervaring met het bereiden van een pizza in zo'n pan? Het schijnt dat je het beste resultaat krijgt in een oven, maar levert een elektrische pizzapan een aardig resultaat op of blijft het behelpen?


Eigenlijk is een oven al behelpen, vergeleken bij een echte pizza-oven
zoals in een pizzeria, omdat die een stuk heter zijn dan een gewone.
Maar dat is misschien mede omdat het sneller gaat. En het is een
kwestie van smaak. Je kunt thuis heerlijke pizza's maken, maar nooit
precies zo als in de pizzeria.

Echter, zo'n pan is niet meer dan een koekepan met een deksel. En dan
nog een matige koekenpan ook, die vaak "hapjespan" genoemd wordt. Wat
daarin kan, kan minstens zo goed in een gewone koekenpan. Ik ken
mensen die als student vaak zo een pizza maakten, en daar redelijk
over te spreken waren. Maar het werkt om te beginnen al zonder
bovenwarmte. Het deksel zorgt ervoor dat er niet al te veel warmte
ontsnapt, maar het houdt ook verdampen van vocht tegen. Dus als je een
goede (grote) koekenpan hebt, kun je beter voor een paar euro een
anti-spat deksel kopen met voldoende ventilatie. Of, nog goedkoper,
aluminiumfolie gebruiken van een stevige dikte en dat zo vormen dat er
lucht langs kan, gaatjes in maken of zo. Is ook nog eens beter
regelbaar dan zo'n elektrisch geval.
Aan de andere kant, zulke pannen zijn niet duur, en op Marktplaats
waarschijnlijk zelfs spotgoedkoop.
Fred (22.08.2014, 20:59)
Op woensdag 20 augustus 2014 19:58:34 UTC+2 schreef Flywatch:
[..]
> aluminiumfolie gebruiken van een stevige dikte en dat zo vormen dat er
> lucht langs kan, gaatjes in maken of zo. Is ook nog eens beter
> regelbaar dan zo'n elektrisch geval.
> Aan de andere kant, zulke pannen zijn niet duur, en op Marktplaats
> waarschijnlijk zelfs spotgoedkoop.


Bedankt voor je bruikbare reactie. Ik probeer het eens met zo'n koekenpan. Zou je trouwens i.p.v. aluminiumfolie met aangebrachte gaatjes, magnetronfolie kunnen gebruiken? Daar zitten al gaatjes in. Of kan zo de warmte makkelijk ontsnappen t.o.v. aluminiumfolie?

Fred.
Fred (29.08.2014, 20:25)
Op vrijdag 22 augustus 2014 20:59:16 UTC+2 schreef Fred:
[..]
> Bedankt voor je bruikbare reactie. Ik probeer het eens met zo'n koekenpan.. Zou je trouwens i.p.v. aluminiumfolie met aangebrachte gaatjes, magnetronfolie kunnen gebruiken? Daar zitten al gaatjes in. Of kan zo de warmte makkelijk ontsnappen t.o.v. aluminiumfolie?
> Fred.


Het blijft nog even onduidelijk of magnetronfolie ook bruikbaar is.

Ik zal nog wel laten weten - als ik het niet vergeet - wat mijn ervaringen zijn.

Fred.
Fred (16.09.2015, 20:25)
Ik wil nog even terugkomen op deze kwestie, n.a.v. mijn ervaringen hiermee.Ik kan bevestigen dat een pizza, bereid volgens de hier beschreven methode, een redelijk resultaat oplevert. Probleem is wel dat de bodem al klaar is, terwijl de bovenkant dat nog niet is. Om meer bovenwarmte te krijgen, werkt het wellicht om de bovenkant meer af te dekken, door meer lagen folie en een deksel te gebruiken. Wat ik (ook) nog wil uitproberen is, vooraf de pizza ontdooien en/of een lagere gasstand gebruiken (de warmte krijgt dan meer tijd om zich naar boven te verspreiden).

Er is dus nog meer te experimenteren, of misschien heeft iemand het al gedaan, dan hoor ik dat graag hier. In ieder geval: wordt vervolgd.
Fred (16.01.2016, 15:52)
Op woensdag 16 september 2015 20:25:01 UTC+2 schreef Fred:
> Ik wil nog even terugkomen op deze kwestie, n.a.v. mijn ervaringen hiermee. Ik kan bevestigen dat een pizza, bereid volgens de hier beschreven methode, een redelijk resultaat oplevert. Probleem is wel dat de bodem al klaaris, terwijl de bovenkant dat nog niet is. Om meer bovenwarmte te krijgen, werkt het wellicht om de bovenkant meer af te dekken, door meer lagen folieen een deksel te gebruiken. Wat ik (ook) nog wil uitproberen is, vooraf depizza ontdooien en/of een lagere gasstand gebruiken (de warmte krijgt dan meer tijd om zich naar boven te verspreiden).
> Er is dus nog meer te experimenteren, of misschien heeft iemand het al gedaan, dan hoor ik dat graag hier. In ieder geval: wordt vervolgd.


Een slotopmerking: de te gebruiken verwarmingsstand is een kwestie van uitproberen: te hoog betekent dat de onderkant verbrand terwijl de bovenkant tot koud is, en te laag betekent dat de warmte niet de bovenkant bereikt. De juiste stand is ergens in het midden (zoals altijd).

Veel succes!
Fred (06.04.2017, 20:46)
Op zaterdag 16 januari 2016 14:52:30 UTC+1 schreef Fred:
> Op woensdag 16 september 2015 20:25:01 UTC+2 schreef Fred:
> > Ik wil nog even terugkomen op deze kwestie, n.a.v. mijn ervaringen hiermee. Ik kan bevestigen dat een pizza, bereid volgens de hier beschreven methode, een redelijk resultaat oplevert. Probleem is wel dat de bodem al klaar is, terwijl de bovenkant dat nog niet is. Om meer bovenwarmte te krijgen, werkt het wellicht om de bovenkant meer af te dekken, door meer lagen folie en een deksel te gebruiken. Wat ik (ook) nog wil uitproberen is, vooraf de pizza ontdooien en/of een lagere gasstand gebruiken (de warmte krijgt dan meer tijd om zich naar boven te verspreiden).
> > Er is dus nog meer te experimenteren, of misschien heeft iemand het al gedaan, dan hoor ik dat graag hier. In ieder geval: wordt vervolgd.

> Een slotopmerking: de te gebruiken verwarmingsstand is een kwestie van uitproberen: te hoog betekent dat de onderkant verbrand terwijl de bovenkant tot koud is, en te laag betekent dat de warmte niet de bovenkant bereikt. De juiste stand is ergens in het midden (zoals altijd).
> Veel succes!


Nog een aanvullende tip: een pizza met een dunne bodem is sneller klaar danmet een dikke bodem, dus minder kans op verbrande bodem terwijl de bovenkant nog lauw is.
Soortgelijke onderwerpen