datagott > huishouden

Fred (05.11.2015, 22:17)
Als ik met mijn vinger over de voegen van de wandtegels in de badkamer wrijf, komt er materiaal van die voegen af, dat als een wit poeder op de vloer terechtkomt zie foto). Dit is alleen het geval bij de voegen in de doucheruimte van de badkamer, niet in de rest van de badkamer. Wat is hier aan de hand?

Is dit normale aanslag t.g.v. het douchewater (kalk) of zeepresten (shampooe.d.), en is dit een normaal verschijnsel bij het reinigen van de voegen? Of is hier sprake van aantasting van de voegen en waardoor komt dit dan? Misschien zit hier geen probleem in zolang je maar niet over de voegen wrijft; maar dan is de vraag hoe je de wanden schoonmaakt zonder dat de voegen slijten? Als dit niet mogelijk is, dan is er wel een probleem en hoe kan dat dan opgelost worden?


Izak van Langevelde (05.11.2015, 22:44)
On Thu, 05 Nov 2015 12:17:24 -0800, Fred wrote:

[..]
> over de voegen wrijft; maar dan is de vraag hoe je de wanden schoonmaakt
> zonder dat de voegen slijten? Als dit niet mogelijk is, dan is er wel
> een probleem en hoe kan dat dan opgelost worden?


Zeep en kalk zou een dun laagje aanslag kunnen geven, maar dat zie je
niet als poeder op de vloer terug. Ik heb het nog nooit zien gebeuren, en
vermoed dat er iets mis is gegaan met het mengen an de voegspecie. Je zou
'ns kunnen krabben in een voeg, of het voegsel makkelijk losschraapt?
Da's niet de bedoeling.

Ik heb een half jaar geleden een gat in een voeg geboord, en met een botte
boor was er werkelijk niet door te komen. Hier is het ondenkbaar dat je
het er afkrabt of -poetst.
bestweter (06.11.2015, 00:20)
Op donderdag 5 november 2015 21:17:25 UTC+1 schreef Fred:
> Als ik met mijn vinger over de voegen van de wandtegels in de badkamer wrijf, komt er materiaal van die voegen af, dat als een wit poeder op de vloer terechtkomt zie foto). Dit is alleen het geval bij de voegen in de doucheruimte van de badkamer, niet in de rest van de badkamer. Wat is hier aan dehand?
> Is dit normale aanslag t.g.v. het douchewater (kalk) of zeepresten (shampoo e.d.), en is dit een normaal verschijnsel bij het reinigen van de voegen? Of is hier sprake van aantasting van de voegen en waardoor komt dit dan? Misschien zit hier geen probleem in zolang je maar niet over de voegen wrijft; maar dan is de vraag hoe je de wanden schoonmaakt zonder dat de voegen slijten? Als dit niet mogelijk is, dan is er wel een probleem en hoe kan dat dan opgelost worden?


Als het voegmiddel zo makkelijk uit de voeg lost dat zal het niet echt moeilijk zijn om het gebruikte voegmiddel volledig te verwijderen en nieuw voegmiddel aan te brengen. Bij iedere "bouwmarkt" is het te koop en zou je advies mogen verwachten.
Fred (13.11.2015, 20:39)
Op donderdag 5 november 2015 21:44:28 UTC+1 schreef Izak van Langevelde:
> On Thu, 05 Nov 2015 12:17:24 -0800, Fred wrote:
> Zeep en kalk zou een dun laagje aanslag kunnen geven, maar dat zie je
> niet als poeder op de vloer terug. Ik heb het nog nooit zien gebeuren, en
> vermoed dat er iets mis is gegaan met het mengen an de voegspecie. Je zou
> 'ns kunnen krabben in een voeg, of het voegsel makkelijk losschraapt?
> Da's niet de bedoeling.
> Ik heb een half jaar geleden een gat in een voeg geboord, en met een botte
> boor was er werkelijk niet door te komen. Hier is het ondenkbaar dat je
> het er afkrabt of -poetst.
> --
> Grinnikend door het leven...


Als ik het goed begrijp, dat is hier sprake van aantasting van de voegen, en zijn die voegen niet van goede kwaliteit. Het lijkt mij daarom zinvol om een deskundige naar het voegwerk te laten kijken of er iets aan gedaan moet/kan worden. En het lijkt mij eveneens verstandig om niet zelf te gaan zitten krabben.

Maar wat is dan dat witte poeder? Is dat inderdaad kalk dat uit het voegselvrijkomt? En waardoor komt dat dan? Blijkbaar is het nat worden van het voegsel een factor van betekenis, want het voegsel in de badkamer dat niet nat wordt (buiten de doucheruimte), geeft geen probleem. En ik neem aan dat in de gehele badkamer hetzelfde voegsel gebruikt is, dus in en buiten de doucheruimte.


adebie (30.06.2017, 09:31)
Beste,

Sinds vandaag heb ik opgemerkt dat ik hetzelfde probleem heb als u enkele jaren geleden.

Mijn tegels zijn al +-3 jaar geleden gevoegd, en ook ik krijg wit poeder af van de tegels (alleen in de douche).

Wat is uw oplossing geweest en wat was de oorzaak?

Mvg,
Roel kennis
Fred (13.10.2017, 21:15)
Hierbij wil nog even melden hoe het voorafgaande afgelopen is. Volgens mij is het witte poeder veroorzaakt door te lange inwerking van badkamerspray: het zuur dat hier inzit tast de kalk in de voegen aan, zodat dit loskomt van de voegen en als wit poeder op de vloer valt. Dit probleem is te voorkomen door de spray (en dit geldt ook voor andere reinigingsmiddelen) niet te lang te laten inwerken (max. 10 min.) en dan grondig af te spoelen.

Het is goed mogelijk dat de aantasting ook te voorkomen is door een voegenbeschermer ( 'HG wand-& vloervoegen SUPER beschermer') te gebruiken, maar dat lijkt mij een dure oplossing, want die bescherming moet dan regelmatig aanbrengen. Het lijkt mij handiger om de reinigingsspray korter in te laten werken. Overigens is het sowieso de vraag of je de badkamer wel vaak moeten sprayen, één keer douchen en de glans is weer verdwenen.

Maar hoe los je het op als de voegen zodanig aangetast zijn, dat er een deel van opgelost is, m.a.w. dat er waarneembare ruimte tussen de voegen zit. Kan je dat dan met een voegenvuller o.i.d. herstellen?
bestweter (17.10.2017, 11:04)
Op vrijdag 13 oktober 2017 21:15:34 UTC+2 schreef Fred:
> Hierbij wil nog even melden hoe het voorafgaande afgelopen is. Volgens mij is het witte poeder veroorzaakt door te lange inwerking van badkamerspray: het zuur dat hier inzit tast de kalk in de voegen aan, zodat dit loskomt van de voegen en als wit poeder op de vloer valt. Dit probleem is te voorkomen door de spray (en dit geldt ook voor andere reinigingsmiddelen) niet telang te laten inwerken (max. 10 min.) en dan grondig af te spoelen.
> Het is goed mogelijk dat de aantasting ook te voorkomen is door een voegenbeschermer ( 'HG wand-& vloervoegen SUPER beschermer') te gebruiken, maar dat lijkt mij een dure oplossing, want die bescherming moet dan regelmatig aanbrengen. Het lijkt mij handiger om de reinigingsspray korter in te latenwerken. Overigens is het sowieso de vraag of je de badkamer wel vaak moeten sprayen, één keer douchen en de glans is weer verdwenen.
> Maar hoe los je het op als de voegen zodanig aangetast zijn, dat er een deel van opgelost is, m.a.w. dat er waarneembare ruimte tussen de voegen zit.. Kan je dat dan met een voegenvuller o.i.d. herstellen?


Zoals ik op 5 novenber 2015 schreef:

'Als het voegmiddel zo makkelijk uit de voeg lost dat zal het niet echt moeilijk zijn om het gebruikte voegmiddel volledig te verwijderen en nieuw voegmiddel aan te brengen. Bij iedere "bouwmarkt" is het te koop en zou je advies mogen verwachten. '
Fred (20.10.2017, 17:55)
Op dinsdag 17 oktober 2017 11:04:51 UTC+2 schreef best...@gmail.com:
> Op vrijdag 13 oktober 2017 21:15:34 UTC+2 schreef Fred:
> > Hierbij wil nog even melden hoe het voorafgaande afgelopen is. Volgens mij is het witte poeder veroorzaakt door te lange inwerking van badkamerspray: het zuur dat hier inzit tast de kalk in de voegen aan, zodat dit loskomt van de voegen en als wit poeder op de vloer valt. Dit probleem is te voorkomen door de spray (en dit geldt ook voor andere reinigingsmiddelen) niet te lang te laten inwerken (max. 10 min.) en dan grondig af te spoelen.
> > Het is goed mogelijk dat de aantasting ook te voorkomen is door een voegenbeschermer ( 'HG wand-& vloervoegen SUPER beschermer') te gebruiken, maar dat lijkt mij een dure oplossing, want die bescherming moet dan regelmatig aanbrengen. Het lijkt mij handiger om de reinigingsspray korter in te laten werken. Overigens is het sowieso de vraag of je de badkamer wel vaak moeten sprayen, één keer douchen en de glans is weer verdwenen.
> > Maar hoe los je het op als de voegen zodanig aangetast zijn, dat er eendeel van opgelost is, m.a.w. dat er waarneembare ruimte tussen de voegen zit. Kan je dat dan met een voegenvuller o.i.d. herstellen?

> Zoals ik op 5 novenber 2015 schreef:
> 'Als het voegmiddel zo makkelijk uit de voeg lost dat zal het niet echt moeilijk zijn om het gebruikte voegmiddel volledig te verwijderen en nieuw voegmiddel aan te brengen. Bij iedere "bouwmarkt" is het te koop en zou je advies mogen verwachten. '


Is het nu wel verstandig om sowieso dat dat voegmiddel HELEMAAL te verwijderen. Het gaat er hier om om een beperkte diepte voeg dat verdwenen is, weerop te vullen. En dat zou ook met standaard voegmiddel kunnen, toch?
bestweter (21.10.2017, 11:41)
Op vrijdag 20 oktober 2017 17:55:21 UTC+2 schreef Fred:
> Op dinsdag 17 oktober 2017 11:04:51 UTC+2 schreef best...@gmail.com:
> Is het nu wel verstandig om sowieso dat dat voegmiddel HELEMAAL te verwijderen. Het gaat er hier om om een beperkte diepte voeg dat verdwenen is, weer op te vullen. En dat zou ook met standaard voegmiddel kunnen, toch?


U heeft kennelijn voor iedere oplossing een probleem, doet u maar wat u niet laten kunt.
Fred (01.11.2017, 19:45)
Op zaterdag 21 oktober 2017 11:41:34 UTC+2 schreef best...@gmail.com:
> Op vrijdag 20 oktober 2017 17:55:21 UTC+2 schreef Fred:
> U heeft kennelijn voor iedere oplossing een probleem, doet u maar wat u niet laten kunt.


IK pretendeer niet alles te weten, maar ik vroeg me dus slechts af of je kan volstaan met het opvullen van een beperkte diepte voeg. En of dat met hetgenoemde voegmiddel kan. Dus als u dat weet (of iemand anders) dan hoor ikdat graag.
roelkennis82 (29.12.2017, 11:25)
Op woensdag 1 november 2017 18:45:01 UTC+1 schreef Fred:
> Op zaterdag 21 oktober 2017 11:41:34 UTC+2 schreef best...@gmail.com:
> IK pretendeer niet alles te weten, maar ik vroeg me dus slechts af of je kan volstaan met het opvullen van een beperkte diepte voeg. En of dat met het genoemde voegmiddel kan. Dus als u dat weet (of iemand anders) dan hoor ik dat graag.


Heren,

Bedankt voor jullie ervaring te delen. Ik ben er ondertussen uitgekomen. Ikheb gebruik gemaakt van de HG spray, tot op heden geen last meer.
De spray heeft mij gene doffe glans gegeven.

Ook wil ik even meegeven, dat de voegen echt nog zeer stevig waren. Het wasniet zo dat er een halve voeg was uitgekomen. De voeg was gewoon wat poeder af aan het geven, oppervlakkig.
Dus alles uitslapen was zeker niet aan de orde in mijn geval.

Nu de spray zijn werk doet, heb ik geen problemen meer. Het kan misschien wel zijn dat dit in de toekomst weer gebeurd, maar dan heb ik de oplossing bij de hand.

Bedankt.

Mvg,
Roel
Soortgelijke onderwerpen